Zwalmbeek-forum 2: Uitwerken

Op 20 februari 2020 vond het tweede Zwalmbeek-forum plaats in de Zwalmparel te Munkzwalm. Iets meer dan 90 deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de ideeën die verzameld werden op eerst Zwalmbeek-forum en op het ideeën-platform. Annelies Huyck (Vlaamse Milieu Maatschappij) gaf een overzicht van de bestaande kennis en inzichten over het effect, nut en effect van verschillende soorten maatregelen. 

Vervolgens werd in acht werktafels aan de slag gegaan om de verzamelde ideeën verder uit te werken. Inwoners, landbouwers, vertegenwoordigers van verschillende soorten organisaties, gemeentelijke politici en experten gingen samen in de werktafels in dialoog over vier gebieden en vier thema’s: 

  • Hoe verminderen we overstromingsrisico’s in Nederzwalm?
  • Hoe verminderen we overstromingsrisico’s langs Smarre en Peerdestokbeek?
  • Hoe verminderen we overstromingsrisico’s in Munkzwalm (Zwalmmolen)?
  • Hoe verminderen we overstromingsrisico’s ter hoogte van de Boembeke-molen (Michelbeke)?
  • Lossen onderhoud en ruimen van de waterlopen de wateroverlast op?
  • Hoe en waar kunnen we inzetten op de sponsfunctie van het landschap?
  • Hoe kunnen we samen met landbouwers wateroverlast en droogte het hoofd bieden?
  • Hoe kunnen bewoners bijdragen aan overstromingsrisicobeheer? Hoe kunnen ze zichzelf beschermen tegen wateroverlast?

De projectgroep en de stuurgroep gaan nu aan de slag met de verzamelde input. In het voorjaar worden verschillende ateliers georganiseerd om maatregelen verder uit te werken.  De uitgewerkte maatregelen zullen worden gepresenteerd op het derde Zwalmbeek-forum (februari 2021). 

Herbeleef Zwalmbeek-forum 2

Tijdens de infomarkt op Zwalmbeek-forum 2 kregen de deelnemers een deskundige uitleg over het effect, nut en effect van verschillende soorten maatregelen. Wil je de presentatie van deze infomarkt nog eens bekijken? Download dan hier de presentatie

Het verslag van dit tweede Zwalmbeek-forum vind je hier

Heb je het tweede Zwalmbeek-forum gemist maar wil je in de toekomst mee nadenken of op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Zo kunnen we je op de hoogte houden van de verdere stappen van het proces.